





Kakao ağacındaki meyvelerin hasat zamanı Ekim ve Mart ayıdır.Ara hasatta Mayıs ve Ağustos aylarında yapılır.Zahmetli;bebek gibi ilgilenmek gereken mayalanma süreci vardır.Tıpkı bizim İPEK KOZA üreticilerimizin yaptıkları işlemler gibidir.Hatta dahada zor diyebilirim.Koza üreticilerinin ev yaşantıları ve evlerinin düzeni bile buna uygun organize edilmiştir.Kakao çekirdeği üreticilerindede durum pek farklı değildir.
Kabuklarından ayıklanan kakao çekirdekleri ayıklanır,sepetlere alınır.Bu aşamadan sonra;çekirdekler türlerine ayrılarak fermentasyon işlemi için beş ile yedi gün,muz yaprakları üzerinde mayalanmaya bırakılır.
Güneş altında yapılan bu işlem çekirdeklerine yapışan meyve özlerini kurutur ve kakao çekirdeğinden ayrıştırır.Çekirdekler güneşin altında bej renginden mor rengine dönmeye başlarlar.Çekirdeklerin mayalanma süresi bitince kakao üreticileri aracı kurumlar vasıtasıyla yada direkt firmaların temsilcileri aracılığla satış işlemini yaparlar.Bir merkezde toplanan kenevir çuvalına doldurulmuş kakao çekirdekleri burada kalite kontrol ve her çuvaldan seçilen çekirdeklerin analiz işleminden sonra,çuvallar yazılır ve mühürlenir.Her mühürlü kenevir çuvallarının üzerinde kakao çekirdeğinin kalitesi,kökeni gibi açıklayıcı bilgiler bulunur.
Bu işlemden sonra limandan gemilere yüklenen konteynırlar içindeki kakao çekirdek çuvalları dünyanın dört bir yanındaki alıcı firmalarının yolculuğuna başlamıştır.
BİRDAHAKİ YAZI ÇİKOLATAYLA TANIŞMAMIZ VE OLUŞMA SÜRECİ.BİLDİĞİNİZ ÜZERE ÇİKOLATA 1502 YILINDA AVRUPAYA ULAŞINCA İÇEÇEKMİŞ VE UZUN YILLAR XOCOATI İÇECEĞİ ADINDA TÜKETİLMİŞ...SONRAKİ EVRİM AŞAMALARI SIRADA YAYINLANMAYI BEKLİYOR.
BU ARADA VİDEODAKİ BİR AÇIKLAYI DÜZELTMEK İSTERİM ÇİKOLATANIN HAMMADESİ ÇİKOLATA DEĞİL KAKAO ÇEKİRDEĞİDİR.