27 Mart 2009 Cuma

KAKAO AĞAÇLARI VE ÜLKELERİNİN TANITIMI

KAKAO AĞAÇLARININ MEYVELERİNİN POTPORİSİ...
http://www.thechocolatelife.com/ 'dan KAO KAHILI...

CRIOLLO KAKAO AĞAÇLARININ PRENSİ KABUL EDİLİYOR.

http://pasturkey.blogspot.com/2009/03/maya-uygarligindan-ve-azteklerden-gelen.html
Yukarıda link sayfasında kakaonun ilk çıkış noktasının bilgilerini vermiştim.Okuyanlar hatırlayacaklardır konunun devamını yazacağımı.
Bu yazımdada biraz daha anlatmak istiyorum bu muhteşem tadı...1502 yılında Avrupaya içecek olarak girmesiyle gelişme olayları başlamış.Bugün dünyanın kakao çekirdeği ihtiyacanın %75 'ni Afrika ülkeleri karşılamaktadır.Asya ,Latin Amerika,Fildişi sahilleri,Ghana,Endonezya,Brezilya diye sayabiliriz.Fakat en kaliteli kakao çekirdeği yetiştiren ülkeler Ekvator,Venezuella,Trinidad'ır.İklim koşullarına göre en kaliteli kakao ağaçları bu ülkelerde verimli olabilmekte ve dolayısıyla en kaliteli kakao çekirdekleride bu ülkelerde bulunuyor.Bazı çikolata markalarınında pahalı olması,bu ülkelerden alınan özel kakao çekirdeklerini kullanmalarından kaynaklanıyor....
3 çeşit kakao ağacı türü var.Bunlardan en kalitelisi ve kakao ağaçlarının prensi kabul edilen CRIOLLO,çok ince kabuklu olup kendine has bir kokusu bulunmaktadır.Diğeri FORASTERO ekimi daha kolay ve kalın kabukludur.Genelde çikolata yapımında bu ağacın çekirdekleri kullanılır.Kakao çekirdeği pazarında bu ağacın çekirdeklerine dökme,yığma adı verilir.TRINITARIO bu iki ağacın tohumlarının birbirine aşılanması sonucu elde edilmiş türdür,kaliteli sınıfında bulunmaktadır.Kakao mezatında alımlar bu 3 ağaç adıyla alıcısına ulaşır.25 yıl ömrü olan bu ağaçlar 6-7 yaşından sonra meyve vermeye başlarlar.Yılda 2 sefer çiçek açarak meyvelerini oluştururlar.Binlerce çiçek açarlar fakat sadece 40 tanesi meyve olarak oluşabiliyor ağacında. 5 yapraklı olan çiçekte beyazlar dişi,pembeler erkek olarak ağacın gövdesinde ve köklerinde doğal alarak yada elle döllendirilip ,yalnızca kırk tane olarak bir ağaçta meyve verir bu nazlı ağaç.yeşil uzun kavuna benzer bir meyve olarak olgunlaşıyor.
TRINITARIO MELEZ TÜRÜ..

FORASTERO TÜRÜ.

KAKAO ÇEKİRDEĞİ KALİTE KONTROLCÜSÜ...:))))))Ağzının tadını nasıl biliyor...Yazının devamı çikolatanın yolculuğu ve yolculuğa hazırlanışı....

http://pasturkey.blogspot.com/2009/01/kalbimden-kalbine-extra-large-design-by.html

http://pasturkey.blogspot.com/2009/03/ahududumcatal-karamcingenem-benim-ve.html

http://pasturkey.blogspot.com/2009/03/kokusu-huzur-veren-vanilya-ve-vanelin.html