19 Mart 2009 Perşembe

Ahududum,Çatal Karam,Çingenem Benim Ve Böğürtlenim,Frambuazım,Ahududu'mun Karmaşık Hikayesi Ve Faydaları

http://pasturkey.blogspot.com/2009/03/bir-dostun-ardindan.html
Kimyası ile ilgili bilgiyi uzatmadan verip;onunla ilgili yaptığım araştırmayı paylaşmak istiyorum sizlerle.Kendisinin içeriğinde sabit ve uçucu yağ,meyve şekeri,organik asit hem yaprağında,hem de meyvesinde,sitrik asit,pektin,demir ve C vitamini bulunur.Tok tutucu özelliğinden dolayı rejimlerde ara öğün olarak rahatlıkla 1 avuç yenebilir.Kökü,ayrık otu köküyle kaynatılırsa doğal böbrek kumlarını dökmede etkili bir bitkidir.Ağız içi ve diş eti rahatsızlıklarında yapraklarından hazırlanan solüsyon doğal bir antiseptiktir.Yemeklerden sonra taze yaprakları kurutulup,çay hazırlanıp içildiğinde çok iyi bir hazmettiricidir.Tansiyonu düşürür.Romatizmal ağrılarda iyi gelir çayını tüketmek.En önemlisi hergün düzenli olarak tüketildiğinde kansere karşı koruyucu güçlü bir antioksidandır.Hafızayı güçlendirir düzenli tüketimi.Ve bunun gibi bir çok meziyeti olan doğadaki bitkilerimizden biridir.
Halk arasında bir çok adı vardır bu garibin.Havalı bir ismi vardır ki yurdumun insanın dilinde şekilden,şekile girer.Eğer karşısındaki bu adı doğru teleffuz edemiyorsa,karşı taraftan hemen düzeltmesi gelir.Yurdum insanı buna furombaz,fıranbuaz,hele yaşlılarımız daha hoş söylerler kısaca aman adı neyse ne.Bu bizim böğürtlen be yahu.Asortik isim takmışsınız fombaz yapmışsınız.Ninem doğru söylüyor.Bu adı havalı meyva aslında bildiğimiz böğürtlen.Her çalılıkta kendi,kendine yetişen,yol kenarlarında bile görebileceğimiz tanrının bize verdiği güzel bir lezzet.Hafif mayhoş tat severlerin favorisi.Pastacılık sektörünün sık kullandığı bir meyve.Anadoluda böğürtlen,şehre inince ahududu ve frambuaz olan ismi bir türlü herkes tarafından tek isimle bilinmeyen,lakabı bol garip bir meyvedir.Garibim yabancılar arasında bile bir çok isimle tanınır.Kimyacılar onu Latincesi RUBUS IDAEEUS ismiyle çağırır,Almanlar HIMBEERE,İtalyanlar LAMPONE,Fransızlar FRAMBOUSE,FRAMBO,İngilizler RASPBEERY,RASBBERRY,Türkler BÖĞÜRTLEN,AHUDUDU,SULTAN BÖĞÜRTLENİ,FRAMBUAZ ve belki bir çok yörede daha farklı isimleride vardır.
Dur !...Pasturkey sana seni anlatmanda yardımcı olsun senin ağzından seni anlatsın olur mu?
Kendisi ise şöyle tarif ediyor kendini.Latince adıma dikkat ederseniz atalarım İDA DAĞI'ında yaşamış,Gülgillerle tanışmış ve evrimleşmiş bir sülaleden geliyorum.Senede iki defa meyve veririm sizlere.Atalarım gül kadar olmasamda,elma ağacını kıskandıracak kadar güzel çiçek açarım.Üstelik hiç nazlı değil ortamı gelişmeme müsait her yerde,her iklimde kolayca yetişirim.Bütün bu isimlerden eğer bana sorarsanız kendinize hangi ismi daha çok yakıştırıyorsunuz diye ben en çok sokak kızı ahududu ismini seviyorum.Çünkü:bozkırda ve ormanda beni geyikler ve ceylanlar çok sever yapraklarımı ve meyvemi.Bende dut ağacının etrafında yeşermekten çok keyif alıyorum.Dökülen dutların meyvelerindeki şekeri çalıyorum,mayhoş tadıma az şeker katıyorum ki,güzel gözlü ahu ceylanlar beni daha çok sevsinler diye.(Ve kıskanıyorum dutu niye yazmamış Nazım Hikmet abi bunu anlamadım bana.Ama ben ahududum ,çatal karam diye kendime çeviriyorum bu şiiri.Arkadaşım Kara Duta takılmak için.O da bana kızdıkça döküyor meyvelerini,alıyorum şekerini.)İşte böyle benim hikayem.Ben Ahududu adını seviyorum kendimde.Beni kısaca bu adla çağırırsanız çok mutlu olurum biliyormusunuz.
Canım benim PASTURKEY'de seni çok seviyor.Ne tatlı şeysin sen öyle.Mutfağımda seninle unutulmaz lezzetler yaratıyoruz birlikte.Çok teşekkür ederim canım AHUDUDUM,kattığın lezzetler ve seninle yarattığım tüm pastalar için.

http://pasturkey.blogspot.com/2009/03/kokusu-huzur-veren-vanilya-ve-vanelin.html


http://pasturkey.blogspot.com/2009/10/ufleme-cam-ordek-basi-baby-shower.html TEKLİ ÜFLEME CAM ÖRDEK BAŞI TEALIGHT LİNK.... http://pasturkey.blogspot.com/2009/10/ufleme-cam-ordek-basi-9x13cm-bebek.html ÜFLEME CAM ÖRDEK BAŞI BADEM ŞEKERİ TAŞIYICI LİNK... ÜFLEME CAM TIRTIL ŞEKER TAŞIYICI.... http://pasturkey.blogspot.com/2009/10/ufleme-cam-bebek-badem-seker-tasiyici.html LİNK.... http://pasturkey.blogspot.com/search/label/BEBEK%20MEVL%C4%B0D%20VE%20D%C4%B0%C5%9E%20BU%C4%9EDAYI%20ORGAN%C4%B0ZASYONU BEBEK MEVLÜT VE DİŞ BUĞDAYI ORGANİZASYON LİNK... ÜRDEK BAŞI İÇİN MİNİMUM SİPARİŞ 50 ADETTİR... NUMUNE MİNİMUM SİPARİŞ 25 ADETTİR... İLETİŞİM ADRESİM pasturkey@gmail.com http://pasturkey.blogspot.com/search/label/BEBEK%20%C5%9EEKERLER%C4%B0ÖZELÖZEL TASARIM BEBEK ŞEKERLERİ... http://pasturkey.blogspot.com/search/label/DEKORAT%C4%B0F%20%20%C3%96ZEL%20YAPIM%20%C3%87%C4%B0KOLATALARBUTİKBUTİK ÇİKOLATALAR.... http://pasturkey.blogspot.com/2009/10/ozel-kumastan-dikim-bebek-elbise-tulum.htmlÖZELÖZEL DİKİM VE TASARIM BEBEK ŞEKERLERİ... http://pasturkey.blogspot.com/search/label/N%C4%B0%C5%9EAN%20VE%20S%C3%96Z%20%20%C3%9CR%C3%9CNLER%C4%B0