BAGEL YAPILIŞI.....
Simit celladı bunun adı.BAGEL giyotini diye satılıyor.Hazneye yerleştiriyorsunuz simidi veya bageli tek darbe ile ortadan ikiye ayırıyor.Giyotin sayesinde düzgün eşit kesilmiş kullanıma hazırlar. İçlerini çeşnilemek sizin keyfinize kalmış.Mutfakta işleri kolaylaştıran bu meteryalleri kullanmayı seviyorum.Bıçaklada kesililiyor ama bunun kestiği kadar düzgün olmuyor.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Amerika'lıların ve Kanada'lıların sabahtan,akşama her menüye uydurulabilen BAGEL tarifi.Heralde hiçbir kültürüne layıkıyla sahip çıkmamış başka bir ülke yoktur bizim kadar.Kökeni Polonyalılara kadar gidiyor ama Osmanlının 1683'de Viyanayı kuşatmasından sonra Osmanlı ordusundan gören Avusturya'lı bir pastacının kendine göre tarifi geliştirdiği rivayet ediliyor .KRUASANında(croissant) hilal demek.Hilal şeklinin Osmanlı ordusunu temsil ettiği söyleniyor tarihçiler ve araştırmacılar tarafından.Aynı ustanın Osmanlı ordusunda gördüğü simidi,bir kaç ilave ile değiştirip tarihe geçmesi için Osmanlıdan kurtuluşu hatırlatsın diye bu simitleri yapmış adınada bagel demiş.
Osmanlı mutfağına güvenip bizlerde üzerine yenilik yapıp geliştirmediğimizden.Hala geçmişin kırıntılarını yiyoruz ve mutfağımızla öğünüyoruz.Daha sonra Amerikaya giden Yahudi bir ustanın bu simitleri yapıp dondurulmuş olarak satmaya başlamasıylada bagel almış başını yürümüş.Eeeee! yemeyenin malını yerler.Senin simit olur bagel sende bakarsın hayıflanırsın yahu bu bizim simit diye.Bu topraklar için kanını,canını,emeğini veren herkesin kemiklerinin sızladığından o kadar eminimki.