8 Mart 2010 Pazartesi

HZ.FATIMA ANANIN ELİ BEREKET,ŞANS TEPSİSİ HEDİYELİKLERİ



PENÇE-İ ALİ ABA ŞANS,UĞUR,BEREKET TEPSİLERİ....


http://pasturkey.blogspot.com/2010/03/ozel-minyatur-calismasi-iyi-dilek-fatma.html MİNYATÜR ÇALIŞMA HEDİYELİK İYİ DİLEK FATMA ANAMIZIN ELİ ÇALIŞMASI LİNK...
GÜMÜŞ VE ALTIN KAPLAMA MİNİ FATIMA ANA ELİ...

EL İŞÇİLİĞİYLE BAKIR DÖVÜLEREK TAMAMEN ELDE NAKIŞLANAN BEREKET TEPSİLERİ...ALTIN,GÜMÜŞ,OKSİTLİ BAKIR OLMAK ÜZERE 4 BOYU MEVCUTTUR... ELİ VE EVİ BOLLUK,BEREKET GETİRSİN DİLEĞİYLE ÇİKOLATALI,BADEM EZMELİ,LOKUMLU OLARAK HEDİYELİK HAZIRLANDIĞI GİBİ,KINA TEPSİSİ,BEBEK HEDİYESİ,HAMİLE,LOHUSA ANNEYE ÇOK ANLAMLI VE ŞANS TEPSİLERİ...

TERMİN SÜRESİ ÇOKLU ADETLERDE 10 GÜNDÜR..

İLETİŞİM pasturkey@gmail.com

0533 4808687
Dede Korkut hikayelerinde üstün ahlaklı kadınlardan söz edilirken bunların Hz. Aişe ve Hz. Fatıma'nın soyundan geldikleri söylenir.

Türk folklorunda Hz. Fatıma kültürünün önemli bir yeri vardır. Anadolu'da kadınlar Fatma (Fadime) Ana dedikleri Hz. Fatıma'yı uğur ve bereketin timsali saymışlardır.

Anadolu'nun birçok yöresinde ocak duvarları sıvanır veya boyanırken is ile el işareti basılır. Uğur ve bereket getirsin diye basılan bu el "Fatıma Ana eli"dir. "Pençe-i Âl-i abâ" adı verilen elin baş parmağı Hz. Peygamber'i, işaret parmağı Ali'yi, orta parmağı Fatıma'yı, yüzük parmağı Hasan'ı, serçe parmağı Hüseyin'i temsil eder. Bu bakımdan Âl-i abâ'nın zikredildiği birçok manzumede Hz. Fatıma da söz konusu edilir.

Anadolu'da hanımlar yoğurt mayalarken, turşu kurarken, hamur yoğururken, evin geçimi iyi olsun diye ocağa şeker atarken, hasta olan kimsenin sırtını sıvazlarken, "El benim elim değil Fatıma Ana'nın eli" diyerek başlar ve bitirirler. Bu motifte bir bakıma Pençe-i Âl-i abâ'dan şifa beklendiği görülmektedir.

Diğer bir halk inancına göre de Fatma Ana külde ekmek pişirdiğinden bilhassa yaşlı kadınlar külü yere dökmez ve üzerine basmazlar.

Örgü ve dantel gibi el işlerine başlayan hanımlara yanındakiler, "Kolay gelsin, altın taş olsun, elin kuş olsun; Hızır yoldaşın, Fatma Ana komşun olsun" derler. Türk halkı iyi komşuları için, "Allah seni ahirette Fatma Ana'mıza komşu etsin" temennisinde bulunur.

Ebe doğum yapan kadının sırtını sıvazlarken de, "El benim elim değil Fatma Ana'nın eli" diyerek doğumun kolay olacağına inandığını belirtir ve hastaya telkinde bulunur. Ayrıca doğum esnasında kadınlara "Fatıma Ana eli" (anastatika hierochuntica) denilen bir bitki kaynatılıp suyu içirilir. Bu sebeple Anadolu'da bulunmayan ve özellikle çölde yetişen bu bitki hacdan dönenler tarafından getirilir, kıymetli bir hediye olarak hamile kadınlara verilirdi.

Bazı yörelerde yeni doğan kız çocuklarına göbek adı olarak Fatıma adının verildiği de bilinmektedir.

DİĞER ÇALIŞMALAR İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKLERİ DOLAŞABİLİRSİNİZ....


http://pasturkey.blogspot.com/search/label/%C3%96ZEL%20TASARIM%20KURUMSAL%20HED%C4%B0YELER ÖZEL TASARIM KURUMSAL HEDİYELİKLER VE ÇÖZÜMLER LİNK...


http://pasturkey.blogspot.com/search/label/K%C4%B1na%20Gecelerine%20%C3%96zel ÖZEL TASARIM KINA HEDİYELERİ LİNK...